“Velkommen hjem, Åke!”

4.9.2020 – 1.8.2021

Svensk designlegendes hjem og arbejdsliv vises i ny udstilling i Danmark

Den svenske møbel- og indretningsarkitekt Åke Axelsson er 89 år og stadig aktiv. Gennem mere end 60 år har han arbejdet og udviklet indretninger og møbler.

Bevæger man sig sammen med Åke rundt i Stockholm og besøger nogle af de steder, han har indrettet, museer, biblioteker, cafeer og restauranter, så bliver man mødt med kærlige hilsner og spørgsmål: “Åke, når du har tid, kunne du måske kigge på dette hjørne og denne indgang, det vil vi gerne have til at fungere på en ny måde?” Og så tager Åke fat og arbejder videre. På at forenkle og gøre bedre, altid med et mål om funktion, for det skal fungere.

Åke Axelsson

I denne udstilling inviterer vi indenfor i Åkes hus, som det ser ud på Engarn ved Vaxholm i den stockholmske skærgård. Huset er både hans hjem og hans nuværende arbejdsplads med arkivmateriale, prototyper, møbler i fuld skala 1:1, møbelmodeller, tegninger m.m. Et slags laboratorium for møbeldesign, samlet og udviklet over et helt liv.

Åkes hus i Vaxholm

På udstillingen kan du også træde ind i Åkes væksthus og nyde udsigten til hans får på engen, og du kan også lige skimte hans værksted, hvis du kigger ud af vinduet. 

Åbningstale

Åbningstale af Sune Nordgren

Interview

Åke Axelsson i samtale med designer Chris L. Halstrøm– Part 1
Åke Axelsson i samtale med designer Chris L. Halstrøm – Part 2

Læs mere om hvert møbel eller indretning

Er du mere nysgerrig på møblerne og indretningerne? Alle tal-klodserne i udstillingen passer sammen med info om hvert møbel eller indretning herunder.

Læs mere om de i alt 113 udstillingsobjekter. Indtast nummer fra udstillingen i feltet, og bliv klogere på hvert element:

1

Dansk bondestol, fremstillet i bøgetræ af Åke i 1974 efter et billede af en armstol fra Horne sogn på Fyn fra 1794. Billedet findes i Axel Steensbergs bog Danske bondemøbler (1949), som har givet Åke meget inspiration i årenes løb.

Dansk bondestol, byggd i bokträ av Åke 1974 efter en bild på en karmstol från Horne socken på Fyn, byggd 1794. Bilden finns i Axel Steensbergs bok Danske bondemøbler (1949) som har gett Åke mycket inspiration genom åren.

2

“Min første stol”, fyrretræ. Elevarbejde på Konstfackskolan i 1953. En formøvelse i Carl Malmstens ånd. På snedkerskolen i Visby i 1947-51 fremstillede Åke som teenager Malmstens møbler til videresalg.

“Min första stol”, furu. Elevarbete på Konstfackskolan 1953. En formövning i Carl Malmstens anda. På snickarskola i Visby 1947-51 byggde den tonårige Åke Malmstens möbler till försäljning.

3

S217, 1963, bøg. Åkes første stol til serieproduktion. Ret usædvanligt er den tegnet, men ikke udført som prototype. Stolen vandt andenpræmie i en konkurrence i 1963 om at designe et møbel i skånsk rødbøg, en træsort, der på det tidspunkt var under pres fra hurtigvoksende granplantager. I produktion hos Gärsnäs blev S217 en storsælger på i mange forskellige sammenhænge, fra ambassader till caféer. Fås stadig i dag på bestilling.

S217, 1963, bok. Åkes första stol för serietillverkning. Den är ovanligt nog ritad, inte byggd som prototyp. Stolen vann 2:a pris i en tävling 1963 om att utforma en möbel i skånsk rödbok som då hotades av snabbväxande granplanteringar. I produktion hos Gärsnäs blev S 217 en storsäljare i alla skikt av samhället, från ambassader till kaféer. Finns ännu som beställningsprodukt.

4

S233, 1964, bøg. En videreudvikling af S217 med armlæn. En bredere variant, S234, designet til en skånsk bank, blev populær i bestyrelseslokaler, blandt andet hos ABBAs manager, Stikkan Andersson.

S233, 1964, bok. En vidareutveckling av S 217 med karm. En bredare variant, S 234, ritades för en skånsk bank och blev populär i styrelserum, bland annat hos ABBA:s manager Stikkan Andersson.

5

Unikastol, 1984, bøg og malet birkekrydsfiner. Udført i samarbejde med den konkretistiske maler og grafiker KG Nilson (f. 1942). Idéen var at overføre originalkunst fra væggene til møbler og ud i lokalet.

Unik stol, 1984, bok och målad björkplywood. Utförd i samarbete med den konkretistiske målaren och grafikern KG Nilson (f. 1942). Idén var att flytta originalkonst från väggarna till möbler och ut i rummen.

6

Merkurius, 1992, bøg. Udviklet til Åkes indretning af Rigsdagsbiblioteket i Gamla Stan i Stockholm. En videreudvikling af Gästis-stolen fra 1990, men med højere ryg af Windsor-typen.

Merkurius, 1992, bok. Utvecklad till Riksdagsbiblioteket i Gamla stan i Stockholm, som inreddes av Åke. En vidareutveckling av Gästis-stolen 1990, men med högre rygg i Windsor-anda.

7

Gyngestol, 2004-05, mahogni. Variant af en lænestol. En japansk besøgende i Åkes atelier forelskede sig i lænestolen, købte den på stedet og bestilte også en gyngestolsvariant til sin kone. Åke lavede to.

Gungstol, 2004-2005, mahogny. Variant på en länstol. En japansk besökare i Åkes ateljé blev förtjust i länstolen, köpte den, men ville också beställa en gungstolsvariant till sin fru. Åke byggde två.

8

Bohem, prototype 1997-98, bøg. Understel fra Gästis-stolen med ny ryg og armlæn. Bohem-stolen findes i en række forskellige varianter.

Bohem, prototyp 1997-98, bok. Underrede från Gästis-stolen, med ny rygg och karm. Bohem-stolen har utvecklats i flera olika varianter.

9

Gästis, 1990, bøg. Skabt til en kro, som blev bygget om til hotel- og restaurantskole i Leksand. Lokalerne blev bl.a. benyttet af det succesrige ishockeyhold, så stolen skulle være robust. Lamineret sæde. Endnu i dag, 30 år senere, er den stabelbare Gästis i forskellige varianter et af Gärsnäs’ vigtige produkter.

Gästis, 1990, bok. Skapad till ett värdshus som byggdes om till hotell- och restaurangskola i Leksand. Det framgångsrika ishockey-laget använde lokalerna och stolen behövde vara robust. Skiktlimmad sits. Den stapelbara Gästis i olika varianter är en av Gärsnäs stora produkter ännu efter 30 år.

10

Moderna 2, 2009, bøg. En Gästis-variant med lidt højere ryg. Benyttes i restauranten på Moderna Museet i Stockholm.

Moderna 2, 2009, bok. En Gästis-variant med något högre rygg. Placerad i Moderna museets restaurang i Stockholm.

11

Moderna 1, 2009, bøg. En tidligere variant af Moderna-stolen.

Moderna 1, 2009, bok. En tidigare variant av Moderna-stolen.

12

Backåkra, 2019, bøg og birkekrydsfiner. Udviklet til Backåkra, FN’s tidligere generalsekretær Dag Hammarskjölds gård i Österlen i Skåne. Stolen med den muntert bølgende ryg og en sløjfe om det ene ben er tænkt til museets foyer og café.

Backåkra, 2019, bok och björkplywood. Utvecklad till Backåkra, FN:s forne generalsekreterare Dag Hammarskjölds gård på Österlen i Skåne. Stolen med sin lekfullt böljande rygg och rosett kring benet är tänkt att stå i museets entré och café.

13

Vaxholmaren, 1978, bøg. Skabt til Åkersberga Bibliotek. De første eksemplarer blev udført på Åkes værksted. Stolens udtryk er baseret på forløbet fra firkantet til rundt. Tredjepræmie i Nordisk Møbelkonkurrence i København i 1978. En elegant arbejdshest i mange af Åkes biblioteksindretninger. I 2020 blev den for første gang udført med læderbetræk, fremstillet af møbelpolstrer Helena Engström.

Vaxholmaren, 1978, bok. Skapad för Åkersberga bibliotek. De första exemplaren byggdes i Åkes verkstad. Rörelsen från fyrkantigt till runt präglar stolen. Tredje pris i tävlingen Nordisk møbelkonkurense i Køpenhavn 1978. En stilig arbetshäst i många av Åkes biblioteksinredningar. År 2020 för första gången med läderklädsel, utförd av tapetserarmästare Helena Engström.

14

Unikastol, 1978, bøg. Førstepræmie i Nordisk Møbelkonkurrence i København 1978. Sædet monteret med fjederstål, en idé fra slutningen af 1960’erne, som Åke tog op igen her i en mere elegant udførelse.

Unik stol, 1978, bok. Första pris i tävlingen Nordisk møbelkonkurense i Køpenhavn 1978. Sitsen fäst med fjäderstål, en idé från sent sextiotal som Åke tog upp igen i ett elegantare utförande.

15

Light & Easy, 2004, ask. Eksemplar fra en serie af tidlige varianter. Fremstillet på Gärsnäs.

Light & Easy, 2004, ask. Exemplar ur en serie av tidiga varianter. Tillverkad på Gärsnäs.

16

Craft, 2010, ask. Skabt til St. Tomas Kirke i Vällingby, Stockholm, tegnet af Peter Celsing i 1960. Craft tager udgangspunkt i Kaare Klints kendte Kirkestol, men er bredere, har en mere komfortabel ryg og er stabelbar. Fremstilles i dag i to varianter af Gärsnäs på bestilling.

Craft, 2010, ask. Skapad till S:t Tomas kyrka i Vällingby, Stockholm, ritad av Peter Celsing 1960. Craft har sin utgångspunkt i Kaare Klints kända ”Kirkestolen”, men är bredare, med bekvämare rygg och stapelbar. Produceras i två varianter av Gärsnäs, numera som beställningsprodukt.

17

Sonat, 2016, bejdset bøg. En senere version af Åkes Century-stol, som blev skabt til en konkurrence i anledning af Gärsnäs’ 100-årsjubilæum i 1993. Med ben fra Light & Easy-stolen fik Sonat en blødere elegance, som er velegnet til både bestyrelseslokaler og boliger. Stabelbar med lyddæmpende sæde.

Sonat, 2016, betsad bok. En senare version av Åkes stol Century som togs fram i en tävling till Gärsnäs 100-årsjubileum 1993. Med ben från Light & Easy-stolen fick Sonat en mjukare elegans, passande styrelserum och residens. Stapelbar med ljudabsorberande sits.

18

Sonat 2, 2020, eg. Prototype med armlæn, udviklet på Åkes værksted.

Sonat 2, 2020, ek. Prototyp med karm, utvecklad i Åkes verkstad.

19

Nero, 2010, bøg, lakeret. En videreudvikling af Akustik-stolen med læderbetræk. Fremstillet til restaurant Buco Nero i Stockholm.

Nero, 2010, bok, täckmålad. En utveckling av stolen Akustik med läderklädsel. Tillverkad för restaurang Buco Nero i Stockholm.

20

ZEN Conference III, 2014, ask. Et af medlemmerne i Åkes stolefamilie Zen, især beregnet til konferencer og kontorbrug. Læder fra Tärnsjö Garveri.

ZEN Conference III, 2014, ask. En av medlemmarna i Åkes stolfamilj Zen, främst avsedd för konferenser och kontor. Läder från Tärnsjö Garveri.

21

Gästis, unikavariant, 2015, bøg med gedeskind. Udført af møbelpolstrer Helena Engström.

Gästis, unik variant, 2015, bok med getskinn. Arbetet utfört av tepetserarmästare Helena Engström.

22

Unikalænestol, 1990. Birkekrydsfiner og læder. Åke eksperimenterede med simpelt krydsfiner i en materialeprotest mod 1980’ernes prætentiøse møbelkultur. Udstillet på Artek i Helsingfors i 1990.

Unik fåtölj, 1990. Björkplywood och läder. Åke experimenterade med enkel plywood i en  materialprotest mot åttiotalets pretentiösa möbelkultur. Utställd på Artek i Helsingfors 1990.

23

Nymans Ur, lænestol, 2013, bøg. Fremstillet i et begrænset antal eksemplarer til den eksklusive urbutik Nymans i Stockholm. Læder fra Tärnsjö Garveri.

Nymans Ur, easy chair, 2013, beech. Made in a limited series for the exclusive watch shop Nymans in Stockholm. Leather from the tannery Tärnsjö Garveri.

24

Stol, unika, 1971-74, bøg. Efter egyptisk forbillede fra 1800-1500 f.v.t. Stolen indgik i Åkes udforskning af historiske møbler. “Jeg ville bearbejde de historiske stole og opdage dem indefra med håndværkerens øjne.”

Stol, unik, 1971-74, bok. Efter egyptisk förebild från 1800-1500 f.Kr. Stolen ingick i Åkes forskning kring historiska möbler. “Jag ville bearbeta de historiska stolarna och upptäcka dem inifrån med hantverkarens ögon.”

25

Stol, unika, 1978-79, bøg og birkekrydsfiner. Åkes fortolkning af Marcel Breuers TI 3A barnestol til Bauhaus i 1923. Efter 1970’ernes indgående studier af antikkens møbelkonstruktioner studerede og tolkede Åke modernismens snedkerkunst. Det førte til en række stolemodeller.

Stol, unik, 1978-79, bok och björkplywood. Åkes tolkning av Marcel Breuers TI 3A barnstol för Bauhaus 1923. Efter 1970-talets djupdykning i antikens möbelbyggande studerade och tolkade Åke modernismens snickarkonst. Ett flertal stolsmodeller togs fram.

26

Armstol, 1994, mahogni. Åke afsøgte i denne periode et tema med vandrette tremmer. Fremstillet for Galleri Stolen og præsenteret på udstillingen 39 Stolar på Kunstakademiet i Stockholm i 1995.

Karmstol, 1994, mahogny. Åke arbetade på ett tema med liggande ribbor under dessa år. Tillverkad för Galleri Stolen och visad på utställningen 39 stolar på Konstakademien i Stockholm 1995.

27

Stol, 1995, bøg og malet birkekrydsfiner. En variant i det modernistiske spor.

Stol, 1995, bok och målad björkplywood. En variant i det modernistiska spåret.

28

Armstol, prototype, 1974, bøg. Udført til forskningsbiblioteket på SLU, Sveriges landbrugsuniversitet, i Ultuna, Uppsala, hvor bæredygtighed var et gennemgående tema i indretningen. Efterfølgende fremstillet af Gärsnäs.

Karmstol, prototyp 1974, bok. Utförd till SLU:s forskningsbibliotek i Ultuna, Uppsala, där hållbarhet var ett tydligt fokus i inredningen. Tillverkades senare på Gärsnäs.

29

Prototype, 1997-98, bøg. Til møbelkollektionen Spring for Galleri Stolen (1998) med daybed, hvilebriks, to stole, sofa og tre lænestole. En ambitiøs satsning, som desværre ikke blev en salgssucces.

Prototyp, 1997-98, bok. Till möbelkollektionen Spring för Galleri Stolen (1998) med dagbädd, vilobrits, två stolar, soffa och tre fåtöljer. En ambitiös satsning som tyvärr inte blev någon försäljningsframgång.

30

Armstol, 1983, ask og mahogni. En af Åkes modernistiske fortolkninger. Udstillet i 1984 på Galleri Österdahl i Stockholm, en vigtig scene, hvor Åke kunne præsentere eksperimenter og prototyper.

Karmstol, 1983, ask och mahogny. En av Åkes modernistiska tolkningar. Utställd 1984 på Galleri Österdahl i Stockholm, en viktig scen där Åke kunde visa experiment och prototyper.

31

Stabelbar stol, prototype, 1984, bøg og birkekrydsfiner. Udsmykket med tryk af KG Nilson, en metode tiltænkt serieproduktion.

Stapelbar stol, prototyp, 1984, bok och björkplywood. Tryckt dekor av KG Nilson, en metod tänkt för serieproduktion.

32

Stabelbar stol, prototype, 1984, bøg og birkekrydsfiner. Udsmykket med tryk af KG Nilson, en metode tiltænkt serieproduktion.

Stapelbar stol, prototyp, 1984, bok och björkplywood. Tryckt dekor av KG Nilson, en metod tänkt för serieproduktion.

33

Stabelbar stol, prototype, 1984, bøg og birkekrydsfiner. Udsmykket med tryk af KG Nilson, en metode tiltænkt serieproduktion.

Stapelbar stol, prototyp, 1984, bok och björkplywood. Tryckt dekor av KG Nilson, en metod tänkt för serieproduktion.

34

Prototype, 2004, bøg. Stol til espressobaren Caffe Nero i Stockholm. Oprindelig udviklet til BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England, hvor Åke indrettede en kæmpe nedlagt kornmølle. I caféen blev der placeret ti stole i robust udførelse.

Prototyp, 2004, bok. Stol för espressobaren Caffe Nero i Stockholm. Ursprungligen utvecklad som för BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England, där Åke inredde en väldig före detta kvarn. På kaféet placerades tio stolar i svart utförande.

35

Stol efter egyptisk forbillede, 1971-74, bøg. Originalen fra 1500 år f.v.t. findes på Brooklyn Museum i New York. Udført, mens Åke var ansat som underviser på Konstfack, hvor han fordybede sig i historisk møbelhåndværk.

Stol efter egyptisk förebild, 1971-74, bok. Originalet från 1500 år f.Kr. finns på Brooklyn Museum i New York. Utförd under Åkes tid som lärare på Konstfack då han fördjupade sig i historiskt möbelhantverk.

36

Stol efter græsk forbillede, udført 1971-74, færdigudviklet 1994, bøg. Klismos-stolen med sine tynde fjedrende ben er afbildet på et gravrelief over kvinden Hegeso i Athen, 410-400 f.v.t. Åke skabte stolen ud fra billedet.

Stol efter grekisk förebild, utförd 1971-74, färdigställd 1994, bok. ”Klismos-stolen” med sina tunna fjädrande ben finns avbildad på en gravrelief över kvinnan Hegeso i Athen, 410-400 f. Kr. Åke snickrade utifrån bilden.

37

Stol efter græsk forbillede, 1971-74, bøg. Fortolkning af en stol malet på en græsk vase fra 480-470 f.v.t.

Stol efter grekisk förebild, 1971-74, bok. Tolkning av en stol målad på en grekisk vas från 480-70 f.Kr.

38

Ararat, stol efter græsk forbillede, 1976, bøg. Udført til den banebrydende udstilling Ararat på Moderna Museet samme år. På udstillingen vistes alternative energikilder, økologisk produktion i lille skala og strategier for en bæredygtig fremtid. Åke bidrog med håndværksmøbler.

Ararat, stol efter grekisk förebild, 1976, bok. Utförd till pionjärutställningen Ararat på Moderna Museet samma år. Här visades alternativa energikällor, småskalig ekologisk produktion och strategier för en hållbar framtid. Åke bidrog med hantverksmöbler.

39

Ararat, armstol, 1976, bøg. Inspireret af de græske stoles konstruktion med tappe, dyvler og huller og af safaristolenes snører. Blev vist på udstillingen Ararat på Moderna Museet. Fremstillet i begrænset antal under navnet Hellas af Galleri Stolen i 1990’erne.

Ararat, karmstol, 1976, bok. Inspirerad av de grekiska stolarnas konstruktion med hål och pinne, samt safaristolarnas snören. Visad på utställningen Ararat på Moderna Museet. Mindre produktion som Hellas av Galleri Stolen på 1990-talet.

40

Baltic, prototype, 2001, aluminium. Stol til BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England, et kunstcenter indrettet i en tidligere kornmølle. Åke designede interiøret i 1997-2002. Baltic blev seriefremstillet med stålben. En variant med betræk og armlæn blev fremstillet til restauranten.

Baltic, prototyp, 2001 i aluminium. Stol till BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England, ett konstcenter inrymt i en kvarnbyggnad. Åke gjorde inredningen 1997-2002. Baltic serieproducerades med stålben. En variant med klädsel och armstöd till restaurangen.

41

Ballerina, unika, 2001, bøg og røflet. Fremstillet af Åke som gave til Gerd Andersson, tidligere primaballerina på Sveriges Kongelige Opera.

Ballerina, unik, 2001, bok och rotting. Tillverkad av Åke som gåva till Gerd Andersson, tidigare premiärdansös på Kungliga Operan.

42

Wood, 2009 for Gärsnäs, bøg. Syv træelementer, otte møtrikker og spændeskiver, fire trædyvler, det er det hele. Wood er minimalistisk funktion og skønhed, designet til masseproduktion med CNC-teknik. Levereres usamlet i en flad æske.

Wood, 2009 för Gärsnäs, bok. Sju trädelar, åtta muttrar och brickor, fyra träpluggar, det är allt. Wood är reducerad funktion och skönhet, formgiven för massproduktion med CNC-teknik. Levereras i platt paket, monteras hemma.

43

Gustav 3, 1994, bøg. Et formeksperiment med indbygget fleksibilitet. Sædet er monteret på en gummiring, så det svæver frit. De enkelte medlemmer af familien Gustav fik forskellige udtryksfulde rygge. Vist på udstillingen 39 Stolar i Stockholm i 1995.

Gustav 3, 1994, bok. Ett formexperiment med flexibilitet i konstruktionen. Sitsen monterad på gummiring för att få den att sväva fritt. Familjen Gustav fick olika expressiva ryggar. Visad på utställningen 39 stolar i Stockholm 1995.

44

Gustav 1, 1995, bøg og lamineret birkefiner. Karmstol i en eksperimentel familie af stole fra denne tid. Vist på udstillingen 39 Stolar på Kunstakademiet i Stockholm i 1995. Læder fra Tärnsjö Garveri.

Gustav 1, 1995, bok och skiktlimmad björkfanér. Karmstol i en experimentell familj av stolar från denna tid. Visad på utställningen 39 stolar på Konstakademien i Stockholm 1995. Läder från Tärnsjö Garveri.

45

Cleopatra, 2004, bøg. En udforskning af modernistisk formsprog, i lys af arven fra antikken. Vist på udstillingen Design i trä – under 5000 år på Middelhavsmuseet i Stockholm. Sæde i sejldug beregnet til kapsejlere.

Cleopatra, 2004, bok. En undersökning av modernistiskt formspråk, i ljuset av det antika arvet. Visad på utställningen Design i trä – under 5000 år på Medelhavsmuseet i Stockholm. Sits i segelduk för kappseglingsbåtar.

46

Stol, unika, 1987, bøg og birkekrydsfiner. Abstrakt kunst på møbelkunst. Maleri af KG Nilson.

Stol, unik, 1987, bok och björkplywood. Abstrakt konst på möbelkonst. Måleri av KG Nilson.

47

Vaxholmaren 2, lænestol, 1980, bøg. Et værkstedseksperiment som opfølgning på Vaxholmaren, hvor tremmerne i ryggen blev ført hele vejen ned til gulvet, som en kjole.

Vaxholmaren 2, fåtölj, 1980, bok. Ett verkstadsexperiment i Vaxholmarens efterföljd, där ryggens ribbor fick gå ner till golvet som en kjol.

48

Stol, Gebrüder Thonet, model nr. 20, 1875, bøg. Åke købte stolen på et loppemarked i Paris i 1980’erne. Thonet er et af hans store forbilleder, netop på grund af idéerne om lethed, minimering af materialeforbrug og tilpasning till masseproduktion.

Stol, Gebrüder Thonet, modell nr. 20, 1875, bok. Åke köpte stolen på en loppmarknad i Paris på 1980-talet. Thonet är en av han stora förebilder, just för idéerna om lätthet, materialsnålhet och anpassning till massfabrikation.

49

Linnea, 1986, bøg. Åkes genialt enkle forbedring af Michael Thonets klassiske caféstol var at gøre stolen stabelbar ved at fæstne forbenene uden for stellet. Linnea vandt tredjepræmie i møbelfabrikken Gemlas 125 års jubilæumskonkurrence og blev sat i produktion i 1988. Senere fulgte en række varianter. Gärsnäs tog modellen op i 2013.

Linnea, 1986, bok. Åkes genialt enkla förbättring av Michael Thonets klassiska caféstol var stapelbarhet. Frambenen fästa utanför ramen gjorde att stolen gick att trava. Linnéa fick tredje pris i möbelfabriken Gemlas 125-årstävling och sattes i produktion 1988. Senare kom flera varianter. Gärsnäs tog upp modellen 2013.

50

Linnea, 1984, bøg. Variant fremstillet på Åke Axelssons værksted.

Linnéa, 1984, bok. Variant tillverkad i Åke Axelssons verkstad.

51

Linnéus, 1988, bøg. En udvikling af Linnea med armlæn. Produceret af Gemla møbelfabrik.

Linnéus, 1988, bok. En utveckling av Linnea med karm. Producerad av Gemla möbelfabrik.

52

Linnea 5, 1988, bøg. Variant af Linnea, specialfremstillet til Café Bordet i Galleri Stolens første lokaler i Gamla Stan i Stockholm. Læderarbejde af møbelpolstrer Gösta Engström.

Linnea 5, 1988, bok. Variant av Linnéa, specialtillverkad för Café Bordet i Galleri Stolens första lokal i Gamla stan i Stockholm. Läderarbete av tapetserarmästare Gösta Engström.

53

Bohem, prototype, 2016, bøg. Prototype af et Linnea-understel til restaurant Karamellan i Stockholm.

Bohem, prototyp, 2016, bok. Prototyp på ett Linnéa-underrede för restaurang Karamellan i Stockholm.

54

Bohem, 1989, bøg. Inspiration fra en Thonetstol, Åke mødte på en restaurant i Prag. Fremstillet af Gemla møbelfabrik til Berns restaurant i Stockholm.

Bohem, 1989, bok. Inspiration från en Thonetstol Åke mötte på en restaurang i Prag. Tillverkad av Gemla möbelfabrik för Berns restaurang i Stockholm.

56

Nalen, 1996, bøg. Stol med drejesæde. Fremstillet af Galleri Stolen til restaurant Nalen i Stockholm, et legendarisk jazz- og dansested i 1940’erne og 1950’erne.

Nalen, 1996, bok. Stol med snurrbar sits. Tillverkad av Galleri Stolen för restaurang Nalen i Stockholm, en legedariskt jazz- och dansställe på 1940-50-talen.

57

Skandinav, prototype, 1980, bøg. En stor dansk møbelvirksomhed viste interesse for modellen, men samarbejdet blev ikke til noget. Konstruktionen med en metaltap til montering af stolebenene har Åke taget op igen i år, i stolen 2020.

Skandinav, prototyp, 1980, bok. Ett stort danskt möbelföretag var intresserade av modellen, men inget samarbete blev av. Konstruktionen med en metalltapp som fäster benen har Åke tagit upp igen i år, i stolen 2020.

58

Skandinav, prototype, 1980, bøg. Variant med rottingsæde. Fremstillet af Åke på hans værksted.

Skandinav, prototyp, 1980, bok. Variant med rottingsits. Tillverkad av Åke i hans verkstad.

59

Örebro, 1965, stål og læder. Stol til Medborgerhuset i Örebro, tegnet af Erik og Tore Ahlsén med indretning af Åke Axelsson og Erik Karlström. Stolen er fortsat i brug i Medborgerhusets foyer, mødelokaler, café og Club 700. Fremstillet på Lammhults’ mekaniske værksted. Åke tegnede også et bord på en konisk stålfod med udskiftelige bordplader af eg.

Örebro, 1965, stål och läder. Stol till Medborgarhuset i Örebro, ritat av Erik och Tore Ahlsén med inredning av Åke Axelsson och Erik Karlström. Stolen användes i foajé, mötesrum, café och Club 700. och är ännu i bruk. Tillverkad av Lammhults mekaniska verkstad. Åke ritade även ett bord på konformad stålfot med utbytbara skivor av ek.

60

Anselm 2, 1996, version med armlæn, bøg og birkekrydsfiner. Stolen findes blandt andet på Marinemuseet i Karlskrona.

Anselm 2, 1996. Version med karm. Bok och björkplywood. Stolen finns bland annat på Marinmuseet i Karlskrona.

61

Spring, stol 3, 1997-98, bøg. Prototype til møbelserien Spring (1998) for Galleri Stolen.

Spring, stol 3, 1997-98, bok. Prototyp till möbelserien Spring (1998) för Galleri Stolen.

62

Anselm, 1996 for Galleri Stolen, senere Gärsnäs, bøg og birkekrydsfiner. Anselm blev første gang vist som en installation på Malmö Kunsthal i 1996. Stolen er Åkes hyldest til hallens arkitekt, Klas Anselm (1914-1980). Stolen udgik af produktion i 2012.

Anselm, 1996 för Galleri Stolen, senare Gärsnäs, bok och björkplywood. Anselm visades första gången som en installation på Malmö konsthall 1996. Stolen är Åkes hyllning till hallens arkitekt Klas Anselm (1914-1980) Stolen togs ur produktion 2012.

63

Ingarö, 1995, birk og birkekrydsfiner. Stol til spisestuen i en bekendts nybyggede sommerhus i skærgården. Ingarö blev populær i 1990’ernes nye enkle stil. Fremstillet på Galleri Stolen og senere hos Åke Axelsson Produktion med egen fabrik i Skirö, Småland. Dette eksemplar er fremstillet i 2008.

Ingarö, 1995, björk och björkplywood. Stol till matsalen i en bekants nybyggda sommarställe i skärgården. Ingarö blev populär i 1990-talets nyenkla trend. Tillverkning på Galleri Stolen och senare hos Åke Axelsson Produktion med egen fabrik i Skirö, Småland. Detta exemplar tillverkat 2008.

64

Akustik, 2006, bøg. Gärsnäs. Stolen er designet til at forbedre lydkvaliteten i offentlige lokaler. Sædet har en perforeret underside og indeholder lydabsorberende filt. I stort antal påvirker stolene det akustiske miljø. En storsælger til skoler, kongreshaller og restauranter.

Akustik, 2006, bok. Gärsnäs. Stolen utvecklades för att förbättra ljudkvaliteten i offentliga lokaler. I sitsen finns absorberande filtmaterial och en perforerad undersida. I stort antal påverkar stolarna den akustiska miljön. En storsäljare till skolor, kongresshallar och restauranger.

65

Drottningholm, prototype, 1998, bøg. Fremstillet i en blåmalet udgave til skibet S/S Drottningholm, som besejler søen Mälaren. ”Men hvorfor gjorde jeg den så tung?” siger Åke. Så den står stabilt, når det gynger, måske?

Drottningholm, prototyp, 1998, bok. Tillverkades blåmålad för fartyget s/s Drottningholm som trafikerar sjön Mälaren. ”Men varför gjorde jag den så tung?”, säger Åke. Stå stadigt när det gungar, kanske?

 

66

Eksperiment, ca. 1998, prototype, kulfiberarmeret plast. Udviklet i samarbejde med en kanobygger for at få en stærk og samtidig meget let stol. Den har hængt, overset, i loftet på Åkes tegnestue. Da han prøvesidder den, er han overrasket: ”Den kan man da godt sidde på, man sidder faktisk rigtig godt.”

Experiment, omkring 1998, prototyp, kolfiberarmerad plast. Utvecklad i samarbete med kanotbyggare för att få fram en stark och samtidigt mycket lätt stol. Den har hängt bortglömd i Åkes ateljétak. Han provsitter och blir överraskad: ”Den går ju faktiskt att sitta på, är till och med riktigt bra.”

67

Katarina, prototype, 1990, bøg. En idé, som efter års glemsel under atelierloftet vågnede til live ”som i en åbenbaring” og blev udviklet til modellen for 400 unikastole til Fredrikskirken i Karlskrona i 2018.

Katarina, prototyp, 1990, bok. En idé som efter många tysta år i ateljétaket vaknade till liv, ”som i en uppenbarelse” och utvecklades till modellen för 400 unika stolar till Fredrikskyrkan i Karlskrona 2018.

68

Stol, prototype, sidst i 1960’erne, bøg og mahogni. Fremstillet på Åkes nyetablerede snedkerværksted på hotellet i Vaxholm. Tænkt som del af an kollektion, der skulle sælges direkte fra værkstedet.

Stol, prototyp, sent 1960-tal, bok och mahogny. Tillverkad i Åkes nystartade snickeri i hotellet i Vaxholm. Tänkt att ingå i en kollektion som skulle säljas över disk.

69

Stol, prototype, 1990, birk og birkefiner. Et eksperiment med form og bæredygtighed i lamineret finer. Udført på Åkes værksted sammen med snedkeren Kazunori Itagaki.

Stol, prototyp, 1990, björk och björkfanér. Ett form- och hållbarhetsexperiment med skiktlimmad fanér. Utförd i Åkes verkstad, tillsammans med snickaren Kazunori Itagaki.

70

Klapstol, prototype, 1989, mahogni og birkekrydsfiner. Fremstillet på Åkes værksted. En af mange varianter over et tilbagevendende tema. Cello (1994) og Rosendal (1998) for Galleri Stolen var meget succesrige.

Fällstol, prototyp, 1989, mahogny och björkplywood. Tillverkad i Åkes verkstad. En av många varianter på ett återkommande tema. Cello (1994) och Rosendal (1998) för Galleri Stolen var framgångsrika.

71

Stol, 1967, bøg, sæde i sadelgjord. Eksperiment med fjederstål og tidløs sammenføjning af benene. Affjedringen i stål var inspireret af traditionelle hestevogne.

Stol, 1967, bok, sadelgjord i sitsen. Experiment med fjäderstål och tidlös sammanfogning av benen. Fjädringen med stål inspirerades av gamla tiders hästvagnar.

72

Fredrikskyrkan, 2018, bøg med pergament. 400 stole med betræk af pergament blev fremstillet til Fredrikskirken i Karlskrona, som er tegnet af Nicodemus Tessin d. y. og stod færdig i 1744. Et teknisk komplekst projekt, der involverede flere forskellige håndværkere. Skindets mønster gør hver eneste stol unik. Pergament fra Tärnsjö Garveri. Gärsnäs var leverandør.

Fredrikskyrkan, 2018, bok med pergament. 400 stolar med klädsel av pergament togs fram till Fredrikskyrkan i Karlskrona, ritad av Nicodemus Tessin d.y. och färdigbyggd 1744. Ett tekniskt komplext projekt med flera olika tillverkare. Skinnets mönster gör varje stol unik. Pergament från Tärnsjö garveri. Gärsnäs var leverantör.

73

Vreta klosterkirke, kirkestole, 2003-04, eg. En kirke fra 1100-tallet fik brug for nye, fleksible siddemøbler til sine stadigt mere varierede aktiviteter. Åke tegnede en modernistisk stolemodel med en ryg, der rummer træk fra Gerrit Rietvelds geometriske formsprog og danner en elegant, fleksibel kontrast i kirkerummet.

Vreta klosterkyrka, kyrkstolar, 2003-04, ek. En kyrka från 1100-talet behövde flexibla sittmöbler för sin alltmer skiftande verksamhet. Åke ritade en modernistisk stolsmodell vars rygg bär drag av Gerrit Rietvelds geometriska formspråk, en följsam, flexibel kontrast i kyrkorummet.

75

Carl XVI Gustafs Jubilæumsrum, Kongeslottet, Stockholm, 2001. Birk. Siddegruppe med bord, sofa og stole. Rummet var den svenske folkegave til kongen i 1998 i anledning af hans første 25 år på tronen. Åke indrettede rummet som en sommereng fra 1900-tallet med møbler med indslag fra flere stilperioder, fra klismosstolen til funktionalismens nøgternhed.

Carl XVI Gustafs Jubileumsrum, kungliga slottet, Stockholm, 2001. Björk. Sittgrupp med bord, soffa och stolar. Rummet var svenska folkets gåva till konungen 1998 vid firandet av hans första 25 år vid tronen. Åke inredde rummet som en 1900-talets sommaräng med möbler med ekon av flera epokers stilar, från klismosstolen till funktionalismens saklighet.

76

Kuben, sofa, 2015. Et system af moduler i ubehandlet eg, skabt til Värmlands Museum i Karlstad og udført af Sjölinders. Et af de viste elementer er fremstillet af Åke Axelsson i 2020.

Kuben, soffa, 2015. Ett system av moduler i obehandlad ek, framtaget Värmlands museum i Karlstad. Tillverkare Sjölinders. En av delarna här är tillverkad av Åke Axelsson 2020.

77

Karlstad, gyngestol, 2018, bøg. En let og smidig gyngestol, fremstillet på Åkes værksted af snedker Daniel Ericsson.

Karlstad, gungstol, 2018, bok. En lätt och smidig gungstol, byggd i Åkes verkstad av snickaren Daniel Ericsson.

78

Neptunus, 1994, eg. Lænestol til den svenske Rigsdags kontor i Neptunus-kvarteret i Stockholm. En stabil og favnende stol med formrødder hos Charles Rennie Mackintosh og Josef Hoffmann. Oprindelig fremstillet af Galleri Stolen og siden 2003 af Gärsnäs.

Neptunus, 1994, ek. Fåtölj för svenska riksdagens kontor i kvarteret Neptunus i Stockholm. En stadig och omslutande stol, med formrötter hos Charles Rennie Mackintosh och Josef Hoffmann. Tillverkning först hos Galleri Stolen och sedan 2003 på Gärsnäs.

 

81

Nomad, safaristol, 2013 og 2019, bøg med sæde i hør eller bomuld. En møbelkollektion, der er udviklet som ”økologisk antidesign”, hvor enkelheden er sat på spidsen, uden brug af skruer eller lim. Stolen fra 2013 blev yderligere forenklet i 2019. ”Nu er den færdig, jeg kan ikke komme længere. Efter 70 år i branchen blev det sådan. Stolen er noget af det bedste, jeg har lavet,” siger Åke begejstret. Nomad fremstilles på Åkes snedkerværksted og sælges via hans websted.

Nomad, safaristol, 2013 + 2019, bok med sits i linne- eller bomullsväv. En kollektion möbler framtagen som ”ekologisk anti-design” där enkelheten är driven till sin spets utan skruv eller lim i stolarna. Stolen från 2013 förenklades ytterligare under 2019. ”Nu är den klar, jag kan inte komma längre. Efter 70 år i branschen blev det så här. Stolen är bland det bästa jag har gjort”, säger Åke förtjust. Nomad tillverkas i Åkes snickeri och säljs via hans hemsida.

82

Nomad, bord, 2013, bøg med plade i birkekrydsfiner eller elmerod. Sammenklappeligt stel. Runde eller kvadratiske udskiftelige plader. Enkle borde til fleksible hjem. Fremstilles på Åkes værksted.

Nomad, bord, 2013, bok med skivor i björkplywood eller almrot. Ihopfällbar stomme. Runda eller fyrkantiga, avtagbara skivor. Enkla bord för flexibla hem. Tillverkas i Åkes verkstad.

 

84

Ståbord og høje stole, 2018, bøg, elm, stål. Fremstillet på Åkes værksted til Värmlands Museum i Karlstad, som fik indretning og møbler af Åke Axelsson i 2015-18.

Ståbord och pallar, 2018, bok, alm, stål. Tillverkade i Åkes verkstad för Värmlands museum i Karlstad som fick inredning och möbler av Åke Axelsson 2015-18.

85

Inez, unikabord 1990, bordplade af malet MDF. Understel i malet birkekrydsfiner. Mødebord til tekstildesigner Inez Svensson (1932-2005), da hun blev udnævnt til rektor for Konstfack. ”Jag så Inez’ kunstneriske udtryk i hvidt og sort,” siger Åke. Bordet er en af Åkes sjældne besøg i et postmoderne formlandskab. Rundt om bordet står stole, 2020, bøg. Prototype til en enkel stol med udskiftelige dele uden limning. Ryg og sæde i genbrugsfilt. Bordet er venligt udlånt af Rebecca Tarschys.

Inez, unikt bord 1990, skiva av målad MDF-board. Underrede i målad björkplywood. Mötesbord till textilformgivaren Inez Svensson (1932-2005) när hon blev rektor för Konstfack. ”Jag såg Inez konstnärlighet som vit och svart”, säger Åke. Bordet är en av Åkes sällsynta utflykter i ett postmodernt formlandskap. Runt bordet: Stolar 2020, bok. Prototyp till en enkel stol med utbytbara delar utan limning. Rygg och sits i återbrukat filtmaterial. Bordet är ett inlån från Rebecka Tarschys.

86

Bello, stol, 2000, bøg og stål. Stolen blev udviklet til kontorerne på BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England.

Bello, stol, 2000, bok och stål. Stolen togs fram till kontorslokalerna på BALTIC Centre for Contemporary Art i Gateshead, England.

87

Rotor, bord, 2003, formpresset rustfrit stål. Et standardbord i flere forskellige udførelser hos Gärsnäs. Foden er inspirereret af den menneskelige fods funktion og udseende: lav og bred yderst, smallere indadtil.

Rotor, bord, 2003, formpressat rostfritt stål. Ett standardbord i flera olika utföranden hos Gärsnäs. Foten är inspirerad av människofotens funktion och utseende, låg och bred längst ut, avsmalnande inåt.

88

Ararat, bord (1976 + 2020), plade i fyrretræ og ben i ask. Bordet blev oprindelig fremstillet til udstillingen Ararat på Moderna Museet i 1976, hvor Åke deltog med økologiske håndværksmøbler. I 2020 blev en forbedret version sat i produktion på Åkes værksted. Omkring bordet står fire 2020 stole.

Ararat, bord (1976 + 2020), skiva i furu och ask i benen. Bordet tillverkades ursprungligen till utställningen Ararat på Moderna museet 1976 där Åke deltog med ekologiska hantverksmöbler. 2020 togs en förbättrad version upp i produktion i Åkes verkstad. Till bordet fyra stolar 2020.

89

Snurran, 1995, massivt bøg og dampbøjet træ. ”Den lavede jeg for sjov,” siger Åke om den unikke stol med fod af standardringe fra Gemla. Hynde i gedeskind udført af møbelpolstrer Gösta Engström. Vist på udstillingen 39 Stolar i Stockholm i 1995 og på Hara Museum i Tokyo i 2002.

Snurran, 1995, massiv bok och böjträ. ”Den gjordes för skojs skull”, säger Åke om den unika stolen med fot av standardringar från Gemla. Dyna i getskinn av tapetserarmästare Gösta Engström. Visad på utställningen 39 stolar i Stockholm 1995, samt på Hara museum i Tokyo, 2002.

90

Sofa, 1990, eg. Fremstillet af Åke og udstillet på Artek i Helsingfors samme år. ”Jag ville lave et rigtigt, kvalificeret håndværksmøbel.” Inspirationen kom fra kravelbyggede både med lag på lag af træ, og fra 1700-tallets gustavianske sofaer. Sofaen var tæt på at koste Åke en storetå, da stellet faldt ned over hans fod. ”Blodet sprøjtede ud af skoen.” I dag står sofaen i Åkes køkken.

Soffa, 1990, ek. Byggd av Åke och visad på Artek i Helsingfors samma år.  ”Jag ville göra en riktigt kvalificerad hantverksmöbel.” Inspirationen kom från kravellbyggda båtar med lager på lager av trä, samt 1700-talets trågsoffor. Soffan höll på att kosta Åke en stortå när ramen föll på hans fot. ”Blodet sprutade ur skon”. Idag står soffan i Åkes kök.

92

Bord, 2008, stål og malet birk. Til foyer og butik i Sven-Harrys Kunstmuseum i Stockholm. Bordets gule understel er en reference til Otto G. Carlsunds kendte maleri Stolen (1928) og til bygningens indhold.

Bord, 2008, stål och målad björk. Till entré och butik i Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm. Bordets gula underrede är en referens till Otto G Carlsunds kända målning Stolen (1928) och en anspelning på husets innehåll.

93

”Det første skab”, 1944, fyrretræ. Bygget i skolens sløjdsal af Åke, 12 år gammel. Prinsen til hest er Åke selv på vej ud i verden.

”Det första skåpet”, 1944, furu. Byggt i skolans slöjdsal av Åke, 12 år gammal. Prinsen till häst är Åke på väg ut i världen.

94

Legetøjshest, 1944, fyrretræ. Lavet af Åke som gave til hans otte år yngre søster Siv.

Lekhäst, 1944, furu. Byggd av Åke som present till hans åtta år yngre syster Siv.

95

Svendestykke, 1951, skab i mahogni og pæretræ. Den 19-årige Åkes svendestykke efter fem år på Visby Stads værkstedsskole for møbelsnedkere. Skabet tog et helt forår at bygge. Tegnet af arkitekt David Rosén på NK. “Det kom ikke på tale at tegne noget selv; vi skulle vælge et svendestykke fra en modelbog. Meningen var at demonstrere vores faglige færdigheder, ikke frit design, hvilket var et rigtigt valg.”

Gesällprov, 1951, skåp i mahogny och päronträ. Den 19-årige Åkes gesällprov efter fem år på Visby stads verkstadsskola för möbelsnickeri. Skåpet tog en vår att bygga. Ritat av arkitekt David Rosén på NK. ”Det var inte tal om att rita något själv, utan vi skulle välja gesällprov ur en modellbok. Meningen var ett bevis på skicklighet i yrket, inte fri design, vilket var riktigt.”

96

Bogreol, 1947, fyrretræ. Bygget af Åke som 15-årig på et sommerkursus i træsløjd på Tingsryds Erhvervsskole.

 

 

Bokhylla, 1947, furu. Byggd av Åke, 15 år gammal på sommarkurs för träslöjdare på Tingsryds yrkesskola.

97

Bord, 1948, birk og masret birk. Fremstillet af Åke som 16-årig på møbelsnedkeruddannelsen i Visby. Gave til hans mor på hendes 50 års fødselsdag.

Bord, 1948, björk och masurbjörk. Byggt av Åke, 16 år, på möbelsnickarskola i Visby. Gåva till hans mamma på hennes 50-årsdag.

99

Lænestol på drejefod, 2002, lamineret askekrydsfiner. Prototype til Zenit-serien for Gärsnäs.

Snurrfåtölj, 2002, skiktlimmad askplywood. Prototyp till serien Zenit för Gärsnäs.

100

Arkivskabe, begyndelsen af 1990’erne, fyrretræ. Tegnet af Åke, bygget af Westlings i Gränna.

Arkivskåp, tidigt 1990-tal, furu. Ritade av Åke, byggda av Westlings i Gränna.

101

Biblioteksbord, 2009, eg. Unikabord til ”1806 Biblioteket” på Kunstakademiet i Stockholm, en unik samling af kunstlitteratur fra 1500-1800-tallet, som Åke tegnede bogskabe, indretning og et unikt bogbord til. Bordpladen kan justeres i højden med håndsving og tandhjul – en håndgribelig og synlig mekanisk løsning, som et blink med øjet til opfinderen Christopher Polhem. Bordet taler samme sprog som samlingen.

Biblioteksbord, 2009, ek. Unikt bord tillverkat för 1806 års bibliotek på Konstakademien i Stockholm. För en unik samling konstlitteratur från 1500-1800-talen ritade Åke bokskåp och inredning, samt ett unikt bokbord. Skivan är höj- och sänkbar med en vev och kugghjul, en handfast och synlig mekanisk lösning, som en blinkning till uppfinnaren Christopher Polhem. Bordet talar samma språk som samlingen.

105

Kuben, lænestole, 2008, bøg. Et system af lænestole, der kan bygges sammen. Fremstillet på Åkes værksted. Til Sven-Harrys Kunstmuseum blev Kuben seriefremstillet af Gärsnäs.

Kuben, fåtöljer, 2008, bok. Ett system av utbyggbara fåtöljer. Tillverkade i Åkes verkstad. För Sven-Harrys konstmuseum tillverkades Kuben i serie av Gärsnäs.

107

Allround, 2019, dampbøjet ask og birkekrydsfiner samt variant med certificeret khaya-mahogni. En alsidig, stabelbar stol til mødelokaler, kirker, museer. Kan sammenkobles i rækker.

Allround, 2019, basad ask och björkplywood, samt variant med certifierad Khaya-mahogny. En mångsidig, stapelbar stol för mötesrum, kyrkor, museer. Möjlighet till koppling finns.

108

”Planken”, Cuba-mahogni. En 452 centimeter lang planke fra et træ, som formentlig voksede i Cuba i 1700-tallet. Efter flere hundrede års rovdrift blev der nedlagt rovdrift for Cuba-mahogni i 1946. På Bohmans finerfabrik i Oskarshamn blev en mahognistamme savet op til planker i begyndelsen af 1950’erne. Fyrre år senere fik Åke Axelsson øje på netop denne planke på lageret hos Carlséns stolefabrik i Skirö, som dengang var ejet af Galleri Stolen. Da fabrikken lukkede, tog han planken med sig hjem for at med sig hjem for at bevare den som et vidnesbyrd om historien, med rødder, der rækker ind i fremtiden. (Planken + to bukke).

”Plankan”, Kuba-mahogny. En 452 centimeter lång planka från ett träd som troligen växte på Kuba under 1700-talet. Kubamahogny rovhöggs och belades med exportförbud 1946. På Bohmans fanérfabrik i Oskarshamn sågades en mahognystock till plank i början av 1950-talet. Fyrtio år senare upptäckte Åke denna planka på lagret till Carlséns stolfabrik i Skirö, då ägd av Galleri Stolen. När fabriken stängdes tog han med sig plankan hem. Ambitionen är att bevara den som ett vittne om historien med rötter som sträcker sig in i framtiden. (plankan + två bockar)

109

Riksdagen, stol, 1981, bøg, mahogni. I forbindelse med en omfattende indretningsopgave for den svenske Rigsdag tegnede Åke tre stolemodeller: en armstol, en klublænestol, også kaldet London, og en ”bisidderstol”. De er et studie i bæredygtighed. Stolene er enkle at montere, især når de skal ombetrækkes, eller hvis dele skal udskiftes. Ifølge vedligeholdsplanen skal stolene anvendes ind i 2040’erne. En salgssucces for Gärsnäs til offentlige rum. Australiens parlament valgte også at bruge stolene.

Riksdagen, stol, 1981, bok, mahogny. Under ett större inredningsuppdrag för den svenska Riksdagen formgav Åke tre stolsmodeller: en karmstol, en klubbfåtölj, även kallad London, och en ”bisittarstol”. De är en studie i  drivet hållbarhetstänkande. Stolarna kan enkelt monteras isär för ny klädsel och delar. Enligt underhållsplanerna ska stolarna användas in på 2040-talet. En försäljningsframgång för Gärsnäs till offentlig miljö. Australiens parlament ville också ha stolarna.

110

Y, klapstol, 2013, dampbøjet bøg. En smidig museumsstol, som sammen med X-stolen tilhører Nomad-familien. Blev fremstillet af Gemla.

Y, fällpall, 2013, basad bok. En smidig museumspall som med sitt syskon X-pallen tillhör Nomad-familjen. Tillverkades av Gemla.

112

Næstformandens stol, 1970, birk, prototype. Fremstillet af Åke før Rigsdagens midlertidige flytning til Kulturhuset. Læderarbejde af Gösta Engström.

Vice talmannens stol, 1970, björk, prototyp. Byggd av Åke inför Riksdagens tillfälliga flytt till Kulturhuset. Läderabete av Gösta Engström.

113

Gyngestol, 2007-08, bøg. Udviklet på Åkes fabrik i Skirö til et påtænkt samarbejde med Svenskt Tenn omkring møbler for ældre. Tekstil af Josef Frank. Projektet blev ikke realiseret.

Gungstol, 2007-08, bok. Utvecklad på Åkes fabrik i Skirö inför ett tänkt samarbete med Svenskt Tenn kring möbler för äldre. Tyg av Josef Frank. Inget blev av projektet.

114

Lænestol, 1990, birkekrydsfiner og bøg. Fremstillet af Åke til en udstilling på Artek i Helsingfors, 1990. Det simple krydsfiner var en slags materialeprotest mod 1980’ernes prætentiøse møbelkultur. Maleri af Nini Sandström.

Fåtölj, 1990, björkplywood och bok. Byggd av Åke till en utställning på Artek i Helsingfors, 1990. Enkel plywood var en slags materialprotest mot åttiotalets pretentiösa möbelkonst. Måleri av Nini Sandström.

115

Lænestol, 1990, bøg. ”Stol med kjole”, fremstillet af Åke. Udstillet på Artek i 1990.

 

Fåtölj, 1990, bok. ”Stol med kjol”, byggd av Åke. Visad på Artek 1990.

117

Stol, 1987, eg. Stol fremstillet til udstilling på galleriet Österdahl, en vigtig platform for Åkes møbeleksperimenter. Stolen indgår i en gruppe på fire omkring et firkantet bord. ”Den mest ufunktionelle stol, jag har lavet,” påstår Åke.

Stol, 1987, ek. Stol byggd till utställning på galleriet Österdahl, en viktig plats för Åkes möbelexperiment. Stolen ingår i en grupp på fyra runt ett fyrkantigt bord.  ”Den mest ofunktionella stol jag gjort”, påstår Åke.

118

Stol, 1993, eg. Fremstillet af Åke til udstilling på galleriet Österdahl. ”En stol fra min håndværksperiode.”

Stol, 1993, ek. Byggd av Åke till utställning på galleriet Österdahl. ”En stol från min hantverksperiod.”

55

Bohem 1, 1989, bøg. Modellen er skabt til restaurant Berns i Stockholm. Fremstillet af Gemla.

Bohem 1, 1989, bok. Modellen skapad till restaurang Berns i Stockholm. Tillverkad av Gemla.

74

Trappestige, 1980’erne, eg. Først udført til Handelshøjskolens bibliotek i Stockholm, senere anvendt i en række andre projekter, bl.a. Kunstakademiet, Rigsdagsbiblioteket, Värmlands Museum m.fl.

Læsepult til Rigsdagsbiblioteket, Stockholm, ca. 1992, eg. Udført i stort antal af Westlings snedkeri i Gränna.

Merkurius, 1992, bøg. En variant af Åkes populære Gästis-stol, med højere ryg i Windsor-stil. Designet til Rigsdagsbiblioteket i Stockholms Merkurius-kvarter. Oprindelig fremstillet på Galleri Stolens fabrik i Skirö og siden 2003 på Gärsnäs.

Arbejdsmodel til Rigsdagsbiblioteket, begyndelsen af 1990’erne. Bygget i skala 1:50 af Åke Axelsson og hans daværende assistent Leó Jóhannsson.

 

Trappstege, 1980-tal, ek. Först tillverkad till Handelshögskolans bibliotek i Stockholm, senare använd i flera projekt, Konstakademien, Riksdagsbiblioteket, Värmlands museum mfl.

Läspulpet till Riksdagsbiblioteket, Stockholm, omkring 1992, ek. Ett stort antal tillverkade av Westlings snickeri i Gränna.

Merkurius, 1992, bok. En variant av Åkes bästsäljande Gästis-stol, med högre rygg av Windsor-typ. Formgiven för Riksdagsbiblioteket i kvarteret Merkurius i Stockholm. Tillverkning först på Galleri Stolens fabrik i Skirö, sedan 2003 på Gärsnäs.

Arbetsmodell till Riksdagsbibliotekets hall, tidigt 1990-tal. Byggd i skala 1:50 av Åke Axelsson och hans dåvarande medhjälpare Leó Jóhannsson.

83

Ararat, bænk, 2018, fyrretræ, bøg, elm. Bænken med spændeben er inspireret af en bænk til udstillingen Ararat i 1976. Konstruktionen blev yderligere raffineret i 2018. Fire versioner i forskellige materialer, fra ubehandlet fyrretræ til varianter med sæde i elmetræ, pergament, læder eller fløjl. Fremstilles og sælges online fra Åkes værksted.

 

Ararat, bänk, 2018, furu, bok, alm. Bänken med spännben har sitt ursprung i en bänk till utställningen Ararat 1976. Konstruktionen förfinad 2018. Fyra utföranden med olika material, från obehandlad furu till varianter med sits i alm, med pergament, läder eller sammet. Tillverkas och säljs i Åkes verkstad, via hemsida.

 

91

Bord, fremstillet 1990, eg, udstillet på Artek.

 

Bord, byggt 1990, ek, visat på Artek.

 

106

Light & Easy, 2004, bøg. Navnet siger det hele: let, komfortabel, minimalt materialeforbrug; stolen er formgivet i Thonet-traditionen med henblik på masseproduktion. En af Gärsnäs’ mest populære stole.

 

Light & Easy, 2004, bok. Namnet säger allt: Lätt, komfortabel, materialsnål, formgiven i Thonet- traditionen för rationell massproduktion. En av Gärsnäs bästsäljande stolar.

 

122

Liggestol, ca. 2002, cubamahogni og indfarvet læder. Åke fremstillede stolen i en periode, hvor han koncentrerede sig om rendyrkede håndværksmøbler. ”Jeg var lidt træt af altid kun at arbejde med huller og runde pinde og tog en forfriskende udflugt i reelt håndværk, som ikke hævdede at være nyskabende på nogen måde.’ Mahogni fra det gamle trælager på Åkes fabrik i Skirö. Betræk fremstillet af Gösta Engström i læder fra Tärnsjö Garveri. Liggestolen er venligt udlånt af Boris Berlin.

Liggstol, omkring 2002, kubamahogny och infärgat läder. Stolen tillverkades av Åke under en period när han ville arbeta med renodlade hantverksmöbler. ”Jag var lite trött på att bara jobba med hål och runda pinnar och gjorde en avkopplande utflykt i genuint hantverk, utan anspråk på att vara nyskapande.” Mahogny från det gamla virkeslagret som hittades på Åkes fabrik i Skirö. Skinnarbete i Tärnsjöläder av Gösta Engström. Vänligen lånat av Boris Berlin för utställningen.

120

Den lille barnestol

Den Lilla Barnstolan

123

Glas er venligt udlånt af Skruf, et glasværk i Skruv i Småland. Værket blev grundlagt i 1897 og var et af Sveriges førende i 1950’erne og 1960’erne, men gik konkurs sidst i 1970’erne. Skruf blev rekonstrueret i 1981 af fire tidligere medarbejdere. I dag ejes værket af tidligere glasblæser Kent Elm, som købte og reddede virksomheden i 2006. Glassene i skabet er formgivet af Skrufs håndværkere.

 

Glasen är utlånade av Skruf, ett glasbruk i Skruv i Småland. Bruket startades 1897 och blev ett av de mest framgångsrika i Sverige under 1950-60-talen, men gick i konkurs i slutet av 1970-talet. Skruf återstartades 1981 av fyra anställda. Idag ägs bruket av förre glasblåsaren Kent Elm som köpte och räddade bruket 2006. Glasen i skåpet är formgivna av Skrufs hantverkare.

 

Tak til